Rica

Deze pagina vertelt je meer over mijn pad in het leven, maar eerst wil ik je wat vertellen over het Nu. Als moeder van twee jonge dochters wordt ik dagelijks uitgedaagd om de verbinding met mezelf te (blijven) voelen. Het is makkelijk om meegesleept te worden in de hectiek van het dagelijks leven, behoeften van anderen en mijn eigen ideeën over ‘hoe het zou moeten’. Maar altijd geeft mijn lijf me feedback over de keuzes die ik maak en de gevolgen daarvan. Als trouwe gids helpt het me om geduldiger, liefdevoller en meer aanwezig te zijn. In de eerste plaats bij mezelf en daarna ook bij anderen.

Samen met mijn partner Tim en onze dochters woon ik in Leiden waar ik een praktijk voor lichaamsgerichte coaching aan huis heb. Daarnaast geef ik ook sessies in Amsterdam.

Achtergrond

Mijn leven staat in het teken van beweging. Als kind van een Nederlandse vader en Joegoslavische moeder was ik overal en nergens thuis. Zo begon ik al op jonge leeftijd met de zoektocht naar mijn eigen waarheid; naar wat ik wilde en wat voor mij klopte. Reislustig als ik was en met gevoel voor avontuur trok ik de wereld in. Als student culturele antropologie had ik het voorrecht om enige tijd onder de Mapuche Indianen in Chili door te brengen. Daar leerde ik als eerste over de relatie tussen lichaam en geest, en wat werkelijk gezond zijn betekent. In de jaren daarna verdiepte ik me in de vraag naar wat mensen ten diepste beweegt; waarom doen we wat we doen, wat drijft ons en hoe kunnen we daar zelf richting aan geven?

Tegelijkertijd was ik op zoek naar… een soort innerlijke rust die me steeds leek te ontglippen. Ik probeerde vanalles; meditatie in India, workshops persoonlijke ontwikkeling in de VS en Europa, psychotherapie, yoga en ga zo nog maar even door. Ondertussen maakte ik een burgeroorlog in het land van mijn moeder mee, had ik twee langdurige relaties die allebei eindigden in teleurstelling  en deed ik werk waar ik wel goed in was maar waar ik weinig plezier aan beleefde. Er was duidelijk iets anders nodig, maar wat?

Met een sterke geest en op wilskracht was ik een heel eind gekomen. Maar het kostte allemaal wel heel veel energie en mijn lichaam liet me, door regelmatig ziek te worden, al weten dat er iets niet helemaal goed zat. En op een goede dag wist ik het echt niet meer, mijn hoofd draaide overuren en mijn lijf was gewoon op. Dat was het begin van de langste, moeilijkste en meest waardevolle reis die ik ooit heb gemaakt: terug naar huis.

Nu weet ik dat ‘thuis’ geen geografische plek is, en ook niet afhankelijk is van de mensen om je heen. Voor mij betekent thuiszijn het bewonen van mijn lichaam. Vertrouwen op haar wijsheid. En, net als de indianen, mijzelf ervaren als een geheel van lichaam, geest en omgeving waarin al die factoren niet los van elkaar staan maar samenwerken en elkaar beinvloeden. Dat is voor mij voluit leven, vanuit hoofd én hart.

Mapuche

Opleiding en ervaring

In 2001 studeerde ik af in de Culturele Antropologie aan de Rijksuniversiteit Leiden, met als specialisatie Medische Antropologie. In de twaalf jaren daarna deed ik ervaring op bij verschillende maatschappelijke organisaties als strategisch adviseur en fondsenwerver. Ondertussen volgde ik cursussen en workshops op het terrein van persoonlijke ontwikkeling waaronder Vipassana meditatie, Mindfulness en retraites gebaseerd op het gedachtegoed van Eckart Tolle.

In 2010 rondde ik de post hbo opleiding tot Lifecoach af bij het Atma Instituut in Amersfoort. Sindsdien heb ik als docent en assistent mentor bij datzelfde instituut ervaring opgedaan met groepswerk. In 2013 behaalde ik daar ook het diploma voor Lichaamsgericht Coach. Deze opleidingen worden erkend door:

NOBCO-icoon
PHBO-icoon
VIV-icoon
EMCC-icoon